Är det dags att byta ut din Telia E-post?

Att Telia egentligen inte är särskilt intresserad av att ha kvar sin e-posttjänst kan man lista ut utan att de säger något. Du som har en e-postadress hos Telia har säkert råkat ut för att din e-postlåda är full och så har du fått logga in och tömma den. Att den blir full titt som tätt är inte så konstigt. De erbjuder nämligen bara ynkliga 200MB utrymme för e-post. Det innefattar all e-post, Inkorgen, Skickat, Spam och Borttaget. Du som har en Telia adress och skickar mycket bilagor fram och tillbaka kan nog vittna om hur fort det blir fullt. En annan anledning till att byta ut denna e-postadress är att du blir oberoende från leverantören. Har du e-post hos din Internetleverantör så kommer du att dra dig för att byta. För byter du leverantör från Telia till en annan aktör på marknaden kommer du inte att kunna ha kvar din @telia.com e-postadress.

Mycket jobb med byte av e-post.

Att skaffa sig en ny e-postadress är väl i sig inte särskilt jobbigt. Tyvärr är det allt det innebär att byta ut en länge använd e-postadress som kan vara riktigt arbetsam. Tänk bara på alla ställen där du har registrerat konto med din e-postadress. De konton måste du gå in och ändra den adressen i. Ett exempel kan vara att man har registrerat ett konto i Netflix med sin e-post eller i någon webbshop på Internet. Alla sådana ställen behöver man se över. Jag ska inte ljuga! Det kan bli ett rejält projekt detta.

Hur ska du göra?

För att det inte ska bli allt för överväldigande så börja med att strukturera upp arbetet.

1. Skaffa en ny e-postadress.

Rekommenderat är väl att skaffa en Gmail eller en Outlook e-postadress. Var noga med att skriva upp e-postadress och vilket lösenord du väljer. All e-post har lösenord oavsett om man har använt en klient eller sparat det i sin webbläsare och inte har behövt upprepa det på 10 år.

Om du har ett Företag.

En del mindre företag har inte någon domännamnsbaserad e-post. De använder e-postadress som till exempel mittföretag@telia.com. Om man har ett företag och man har en hemsida med en domän som till exempel www.mittföretag.se då kan man faktiskt skaffa e-postadresser med formatet namn@mittföretag.se. Man kan skaffa en sådan epostadress även om man inte har någon domän i dagsläget. Det man måste göra är att registrera en domän på ett Webbhotell som till exempel One.com eller Loopia.se. Om du inte vill göra det själv kan du alltid ta hjälp med den här biten. Domänbaserade adresser är inte gratis men om man har ett företag kan det vara värt att ha en sådan e-post. Det ser mer professionellt ut.

2. Vidarebefordra sin e-post från Telia E-post till den nya e-postlådan.

  1. Öppna din webbläsare. Gå till https://webmail.telia.com.
  2. Logga in med ditt användarnamn (din e-postadress) och lösenord. Om du inte kommer ihåg ditt lösenord så kan du kontrollera de papper du fick från Telia när du skapade e-posten. Om du inte har dessa till hands kan du logga in på Telia Mina Sidor och byta lösenord på din e-post.
  3. När du har loggat in i din Telia webbmail så klickar du på Inställningar längst upp i fönstret.
  4. På vänstersida klickar du på rubriken Autom. Vidarebefordran.
  5. Klicka i rutan Aktivera automatisk Vidarebefordran.
  6. I rutan Destination skriver du in din nya e-postadress eller den e-postadress som du vill få din mail skickad till.
  7. Om du vill spara en kopia av det vidarebefordrade e-postmeddelandet i din Telia e-postlåda så bockar du in rutan Spara kopia. Om din Telia e-postlåda har en tendens att bli full hela tiden ska du INTE bocka i den.
  8. När du är klar trycker du på ikonen Spara. (Diskettikonen)


Här hittar du Telias beskrivning med bild och allt.

3. Ändra e-postadress i onlinekonton.

Att skapa sig en ny e-postadress och vidarebefordra den gamla till den nya är inte det jobbigaste med att byta adress. Det som är det stora arbetet är att ändra i sina onlinekonton där man har registrerat sin gamla adress. Du behöver logga in på de viktigaste och byta e-postadress. Om du inte byter adressen så kan du hamna i problem om du skulle behöva byta lösenord. När man återställer sitt lösenord skickas nämligen oftast en länk för att återställa till den registrerade e-postadressen. Om du inte har tillgång till den e-postadressen längre kan du därmed inte återställa ditt lösenord.

Slutord

Oavsett om du byter ut en adress från Telia eller någon annan e-postleverantör till en annan så kommer du att ha samma arbete framför dig. Med den här artikeln vill jag inte säga att Telia är en dålig leverantör, däremot hänger de inte riktigt med när det gäller e-posttjänsten.