Byta e-postadress!

Om man har haft sin e-postadress så kan det ta emot rejält när man ska byta ut den. Kanske inte för att man är särskilt fäst vid den utan för att man har använt den i så många år, och har man gjort det då kan man ha lite jobb framför sig när man ska byta ut den eftersom man troligen har registrerat sig på alla möjliga sidor med adressen.

Använd INTE jobbmejlen till privata saker!

Det här är en av orsakerna till att man ALDRIG ska använda sin företagsadress till att registrera sig på privata intressesidor, för den dagen kommer alltid när du av någon anledning inte jobbar kvar på din arbetsplats. Din arbetsgivare har ingen skyldighet att ha din e-postadress kvar för att du ska kunna komma in på t.ex. Netflix. Så skapa en privat mejladress till dina egna grejer.

När du skaffar en ny e-postadress.

När du skaffar en ny e-postadress, så skaffa en som inte binder dig till någon Internetleverantör. Många Internetleverantörer erbjuder e-post men om du använder en sådan kommer du att vara mer bunden till den Internetleverantören och du kanske får göra om det här jobbet igen om du måste byta leverantör. Välj i stället en oberoende e-posttjänst. De vanligaste är Gmail, Hotmail, Yahoo har mail men den är inte så bra i mitt tycke, Protonmail är en lite ovanligare men mycket bra leverantör men lite mer begränsad i gratisformatet.

Det finns dock en fördel med att ha sin e-postadress hos sin Internetleverantör och det är av den anledningen att man faktiskt kan ringa dem och få prata med support personal om man skulle behöva det. Det kan man definitivt inte göra med till exempel Google eller Microsoft.

Bild av Katamaheen från Pixabay.
Bild av Katamaheen från Pixabay

Gör en lista på sajter.

Innan du tar bort den gamla adressen bör du göra en lista på alla ställen som du kan ha registrerat din e-postadress. Börja med viktiga ställen som Försäkringsbolag, banker, Pensionsmyndigheten, Kivra, ja alla myndigheter i stort sett. Även om du kanske loggar in med BankID på många av de här ställena så har du säkert en e-postadress registrerad som du får meddelanden på. Sen kommer alla nöjen och webbshoppar. Du har säkert konton i olika webbutiker och kanske har du prenumeration hos någon musik- eller filmsajt.

Varför påbörja arbetet innan den gamla adressen tas bort?

Anledningen till detta att du troligen har glömt något lösenord här eller där och behöver återställa det för att komma in på den aktuella sajten.  Återställningen sker till den mejladress som för tillfället är registrerat på sajten, d.v.s. din gamla e-postadress. Då är det inte så bra om du inte längre har tillgång till den.

Registrera din nya e-postadress.

Meddela dina kontakter!

Det är ju inte bara olika hemsidor som har din e-postadress registrerad. Du har säkert en del vänner och kontakter som du kommunicerar med via e-post. De behöver ju också veta att du har en ny e-postadress. Skriv ett e-postmeddelande, med dina viktigaste kontakter som mottagare, i vilket du meddelar att du har bytt e-postadress.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay.
Bild av Gerd Altmann från Pixabay

Använd den nya e-postadressen.

Även om du har kvar din gamla adress och har kommunikation mer omvärlden på den så kan du börja använda din nya adress. Ett exempel är om du ska svara på ett meddelande som kom på din gamla e-postadress. Skicka ett svar från din nya adress så att du kommer igång med kommunikationen. Om det är första gången du kommunicerar med den här mottagaren från den nya adressen kan du ju nämna i svaret att du har bytt adress, så att inte mottagaren undrar varför svaret kommer från en annan adress.

Slutord.

Nu kanske du redan har gett upp detta. Jag upplever att många gör det när det vankas lite arbete med sådant man har lite fobi för. Om du tycker att det är jobbigt så försök att komma igenom det. Testa med en sajt som kanske inte är så viktig och se om du kan utföra e-postadressbytet i din användarprofil på just den hemsidan. Du kommer att lära dig ungefär hur sajterna registrerar dina användaruppgifter och det kommer att gå bättre och bättre ju fler du lyckas med. Du kommer också att känna att du får kontrollen över dina inloggningar. Du kan ju samtidigt som utför arbetet registrera dina inloggningsuppgifter. Antingen du gör det digitalt eller i en anteckningsbok. Jag tror att det är just brist på kontroll som gör att man undviker att sätta sig med detta. Men vet inte sina inloggningsuppgifter och man vill inte krångla med att återställa sina lösenord. I nästa artikel ska jag visa ett litet trix på var man kan leta för att se sina lösenord i datorn. Det kan göra arbetet litet enklare för dig.