Du har säkert sett att du får upp annonser på prylar och annat som du har sökt på i en sökmotor. Låt säga att du är intresserad av en resa och googlar runt efter en lämplig sådan. Efteråt så kommer reseannonserna som ett brev på posten, på Facebook till exempel och diverse sidor som innehåller annonsbanners. Anledningen är att sidor har s.k. trackers inbyggda. De har sina egna trackers som samlar information om dig som besökare. Men de kan även ha tredjeparts trackers installerade. De här samlar information åt andra som sedan använder informationen för att sälja annonser. Den absolut största trackern är Google. De finns på 75% av de 1 miljon populäraste sajterna på webben. God tvåa är facebook. Twitter och Amazon är trea och fyra. Du kan läsa mer om detta på Spreadprivacy.com.
Privat fönster i webbläsaren gör dig inte privat på webben
Som du kanske har sett i din webbläsare så finns det något som heter privat fönster. När du surfar med det så kommer ingen surfhistorik att sparas på din dator så privat fönster gör dig bara mer privat på din dator inte på webben. Jag vill bara göra det klart.
Spåra inte -signal till webbplatsen
De flesta webbläsare kan kan ställa in så att de skickar en do-not-track request (DNT) eller en spåra-inte begäran som det heter på svenska, till den webbsidan du besöker. Det är dock upp till webbsidans ägare att bestämma om de vill ära din begäran eller inte. Den är inte på något sätt tvingande för sidan du besöker. Den här inställningen hittar du vanligtvis under sekretess och säkerhet i webbläsaren.
DuckDuckGo Privacys Essentials
För att blockera trackers brukar jag använda mig av ett tillägg i min webbläsare. De flesta webbläsare tillåter installation av tillägg. DuckDuckGo privacy Essentials blockerar trackers på hemsidor och talar om för dig hur många och vilka trackers som fanns på sidan. Tillägget visar även en gradering på sidan som talar om hur privat den är. A är bäst, B och nedåt så har den en massa trackers. Tillägget samlar också statistik på alla sidor som du har besökt. Informationen ligger lokalt på din dator och delas inte med någon.
DuckDuckGo sökmotor
Sökmotorn DuckDuckGo sparar ingen information om dina sökningar. Den säljer heller ingen sådan information till annonsörer. Google däremot lever på dina sökningar. Du kan ställa in DuckDuckGo som standard sökmotor i din webbläsare.
I Microsoft Edge:
- Surfa till https://duckduckgo.com
- Öppna Inställningar med mera.
- Gå till Avancerat och Byt sökleverantör.
- Välj DuckDuckGo och välj som standard.
I Mozilla Firefox:
- Klicka på Meny-knappen i verktygsfältet längst ut till höger.
- Välj Inställningar
- Klicka på Sök till vänster i fönstret och välj Standardsökmotor DuckDuckGo.
I Google Chrome:
- Klicka på knappen Anpassa och kontrollera Google Chrome längst upp till höger.
- Gå ner till Sökmotor.
- Välj DuckDuckGo i drop-down-rutan som finns vid Sökmotor som används i adressfältet.
Efterord!
Det kan vara svårt att vänja sig av med Google men DuckDuckGo är ett helt ok alternativ. Du kan få mer information om säkerhet på sökmotorns hemsida. Förhoppningsvis kommer du att känna dig mindre förföljd efter att ha gjort de här justeringarna i webbläsaren. Du kan så klart bli ännu säkrare på Internet med en s.k. VPN-tjänst men det blir en annan artikel.