Först och främst vill jag tala om att formatera det betyder att du raderar ditt usb-minne vilket innebär att all information som finns på det kommer att försvinna. I Linux Mint Cinnamon kan man göra på flera sätt men jag ska visa det enklaste.
När du ansluter ett USB-minne kommer detta att dyka upp som en ikon på skrivbordet (jag ska formatera om mitt gamla installationsmedia för Linux Mint). När minnet ansluts så kallas det för att det monteras. För att formatera/radera det så högerklickar du på ikonen och väljer Formatera. Nu dyker dialogrutan USB-minnesformaterare upp.
I rutan Formatera visas minnets fabrikat och storlek. Inom parenteserna ser du i vilken systemmapp, /dev, den monteras och minnets namn sdb. Kan jämföras med Windows enhetsbokstäver, C:, D: och så vidare. Efter parenteserna ser du minnets lagringskapacitet.
I rutan som anger du vilket filsystem du vill formatera med. FAT32 fungerar i alla system. Mac, Windows och Linux. Det rekommenderas. ExFAT är kompatibelt men alla tre system precis som FAT32 med den skillnaden att det inte har begränsning för filstorlek. FAT32 klarar bara att hantera filer upp till 4GB i storlek. ExFAT klarar större filer. NTFS är ju Windows filsystem. Ska du endast använda minnet med en Windows dator så visst då kan du ha NTFS men det kan vara lite överkurs för ett USB-minne. EXT4 är Linux filsystem. Ska du endast använda i ett Linux system så kan du köra EXT4 men jag rekommenderar antingen FAT32 eller exFAT om du vill flytta mellan olika enheter.
Volymens Text: Här namnger du minnet. Vad ska den heta? Namnet ser du sedan i filhanteraren Nemo eller på Skrivbordet. När du har gjort dina val så klickar du på Formatera för att utföra ändringen på USB-minnet. Du måste godkänna med ditt administratörslösenord.
När du är klart är det tomt och heter det som du har angett. Mitt minnet heter nu USB-MINNE. I Nemo hittar du minnet under Enheter på vänstersidan.